Wat is een Logo?

 Logo’s zijn – simpel gezegd – afbeeldingen, teksten, vormen of een combinatie van deze drie die de naam en het doel van een bedrijf weergeven.

Een logo kan en moet echter meer zijn dan een identificatiesymbool. Als het goed is ontworpen, vertelt het ook het verhaal van een bedrijf, door je merkboodschap over te brengen op een manier die helpt om een emotionele band met jouw doelgroep tot stand te brengen.

Deze vage-maar-toch-inspirerende definitie kan worden teruggebracht tot de volgende vraag:

 

Wat doet een logo?

Antwoord: Het grootste deel van het zware werk.

Een logo is belangrijk voor meerdere redenen – vooral omdat het:

  •      Een geweldige eerste indruk maakt, die klanten uitnodigt om op jouw merk te reageren 
  •     Je helpt met het creëren van een merkidentiteit
  •     Je bedrijf een symbool geeft waardoor mensen je beter kunnen onthouden
  •     Je onderscheidt van concurrenten
  •     Merkloyaliteit bevordert

Het creëren van een logo moet dus duidelijk hoog op je prioriteitenlijst staan wanneer je een bedrijf start – maar wat zijn de elementen die je kunt gebruiken om het te laten gebeuren? 

“Een logo kan, indien het correct is ontworpen,
toekomstige marketingacties vele malen gemakkelijker maken”


Onderdelen van een logo

Er is geen “must” bij het maken van een logo (hoewel je het waarschijnlijk vrij moeilijk zult vinden om een logo te ontwerpen zonder een enkele kleur te gebruiken).

Dat gezegd hebbende: de meeste – zo niet alle – logo’s bestaan uit een combinatie van de volgende elementen:

Kleur

Kleuren gaan veel verder dan esthetische aantrekkingskracht – ze zijn de kerncommunicators van jouw boodschap. Ze vertellen je publiek of je speels of serieus, innovatief of heilzaam, vooruitstrevend of tijdloos en stabiel bent.

Je palet met logokleuren kan uit een enkele of meerdere kleuren bestaan (hoewel we adviseren om het bij een combinatie van twee of drie kleuren te houden). De kleuren die je kiest, zullen later ook in andere brandingmaterialen terugkomen: dus kies verstandig!

 

kleurenpalet

Typografie

Dit is eigenlijk wat wij als niet-ontwerpmensen als lettertype beschouwen; typografie bevat de letters die je in een logo zou zien, gerangschikt in een soort consistent ontwerp. Je vindt logo’s opgebouwd rond een enkele letter, een monogram of zelfs de volledige naam van een bedrijf. 

Afbeelding

Een afbeelding kan variëren van de eenvoudigste pijl tot een gedetailleerde weergave van een abstracte orang-oetan. Het kan een pictogram zijn, of een symbool – misschien een afbeelding die iets vertegenwoordigt wat je verkoopt of een waarde waar je voor staat.

Als je ervoor kiest om voor een afbeelding te gaan, onthoud dan dat het formaat van jouw logo waarschijnlijk moet worden aangepast, afhankelijk van waarop het wordt geplaatst; probeer iets te gebruiken dat er helder en schaalbaar uit blijft zien.

pictogrammen

Tagline

Een slogan bestaat meestal uit een zin of woordgroep die is ontworpen om je publiek te boeien of te verduidelijken wat je bedrijf doet en staat meestal onder je logo.

Logo’s hoeven niet per sé vergezeld te gaan van een slogan, maar het is iets om te overwegen als bijvoorbeeld je logo-afbeelding alleen een abstracte interpretatie is van het concept Harmony – hoewel het jouw waarden kan communiceren, vertelt het je klanten niet echt alles over je bedrijf.

Waardoor valt een logo op?

Uiteraard hangt dit af van het bedrijf, de doelgroep, de beoogde boodschap en het ontwerp van het logo – de effectiviteit van het logo kan behoorlijk subjectief zijn en verschillen per branche of bedrijf.

Er zijn echter vier algemene doelen waarmee je rekening moet houden bij het maken van een logo:

Het moet geschikt zijn voor het publiek.

De beste logo’s zijn niet de meest flitsende, maar eerder die die resoneren met hun doelgroep. Logo’s vertegenwoordigen niet alleen jouw bedrijf, maar ook met de mensen met wie je spreekt.

Je zou bijvoorbeeld geen heldere en peppy kleuren (lees: felgeel) gebruiken voor een rouwkamer, net zoals je geen deprimerende grijstinten zou gebruiken voor een kinderfeestplanner.

Het moet gemakkelijk te lezen zijn.

Dit geldt met name voor woordmerklogo’s (logo’s die alleen uit tekst bestaan), maar is ook van toepassing op de ontwerpstijl.

Als jouw doelgroep wordt gedwongen te ontcijferen wat je logo betekent, zijn ze sneller verdwenen dan dat je ‘conversies’ kunt zeggen. Zorg ervoor dat jouw logo gemakkelijk in één oogopslag te begrijpen is.

Het moet onderscheidend zijn.

Inspiratie putten uit trends in de branche is altijd een goed uitgangspunt, maar onthoud dat het doel van een logo is om je merk te onderscheiden van de concurrentie.

Onderscheidend = memorabel, en dat is wat klanten eraan zal herinneren waarom jouw merk in de branche hét merk is waar ze loyaal aan moeten zijn.

Het moet schaalbaar zijn.

We hebben dit hierboven al vermeld, maar het is belangrijk genoeg om het nogmaals te benadrukken.

Jouw logo wordt prominent geplaatst op verschillende mediakanalen en in verschillende formaten; daarom zijn de beste logo’s veelzijdige logo’s – die gemakkelijk kunnen worden aangepast om aan te sluiten op de verschillende behoeftes bij de branding.

Een aantal van de Groten

Laten we een paar voorbeelden van iconische logo’s nemen en uitleggen hoe ze de klus klaren. 

Twitter

 

Wat doet je met Twitter? Jij Tweet – en deze vogel ook.

Het logo is eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen – iedereen kan zien dat het een vogel is – en communiceert in één afbeelding wat je kunt doen met Twitter. De grootte en kleur zorgen ervoor dat het de aandacht trekt, terwijl de eenvoud het publiek subtiel eraan herinnert dat het gebruik van Twitter eenvoudig en duidelijk is.

McDonald's

 

Deze gele bogen worden van een afstand herkend – en dat is het punt. Oorspronkelijk bedoeld om de aandacht van voorbijgangers te trekken, bouwde McDonald’s hun winkels rond deze bogen, die ze later in hun logo verwerkten.

De kleuren zijn helder en vrolijk, en de vorm van de “M” herinnert je aan die beroemde, Mickey D’s friet – je kunt bijna niet wachten om ze in je handen te krijgen.

Amazon

 

De naam van deze retailgigant is geïnspireerd op de Amazone-rivier (de langste ter wereld) en vormt daarom een uitstekende basis voor hun logo. Het logo voegt een beetje pit toe, maar de pijl onder de naam impliceert ook dat Amazon elk product van A tot Z verkoopt – in de gebogen vorm van een glimlach, omdat ze hun klanten tevreden houden.

 

Apple

 

We konden onze favoriete techies niet overslaan. Hun klassieke maar eenvoudige logo wereldwijd is bekend als een symbool van innovatie en panache.

Net als het logo van Twitter is het pictogram Apple ongecompliceerd – maar in plaats van een actie, staat het voor de naam van de digitale onderneming. Het zwart-witte palet is strak en de hap uit het fruit nodigt klanten uit om ‘de appel op te eten’ (betrokken bij het merk) en speelt op het woord ‘byte’ – een basis in het computergebruik. Niet slecht voor een enkele pictogram!


Verschillende toepassingen voor een logo

Eerste regel van branding: logo’s moeten overal worden geplaatst waar jouw product, bedrijf en merk zijn vertegenwoordigd.

Websites – Door je logo boven aan jouw site te plaatsen, vergroot je de zichtbaarheid van jouw merk en vertel je consumenten meteen wie ze bezoeken.

Visitekaartjes – Jouw merk (lees: met logo) visitekaartjes zijn een uitstekende manier om je naam te verspreiden en jouw klanten een tastbare manier te geven om je te onthouden.

Marketingmateriaal – Advertenties, brochures, productverpakkingen, posts op sociale media, nieuwsbrieven – elke keer dat je een marketingtool of materiaal maakt, moet jouw logo in de aandacht staan.

Presentaties – Aan de zakelijke kant moeten jouw presentaties altijd een duidelijke indicatie bevatten van het merk dat je vertegenwoordigt – gesymboliseerd door jouw logo.

Bedrijfscommunicatie – Het opnemen van logo’s in brieven, e-mails, memo’s en andere communicatie versterkt je merk – niet alleen voor klanten, maar ook voor je werknemers – en verbindt uiteindelijk jouw bedrijfscultuur met het merk dat het vertegenwoordigt.  

 


Terug naar jou

Nu je een beter begrip hebt van wat een logo is en de rol die het speelt in je merkimago, is het tijd om je eigen merkreis te beginnen!